به گزارش راهبرد معاصر قیمت روز سهام عدالت در پایان معاملات این هفته منتهی به جمعه 4 مهرماه افزایش یافت و ارزش سهام عدالت یک میلیون تومانی به 31 میلیون تومان افزایش یافت. بر این اساس قیمت 60 درصد سهام عدالت یک میلیون تومانی 18 میلیون و 600 هزار تومان رسید. همچنین ارزش 30 درصد آن 9 میلیون و 300 هزار تومان است.
همچنین ارزش سهام عدالت 500 هزار تومانی هم با رشد 2.2 درصدی به حدود 16 میلیون تومان رسید.
رشد ۳۴۷ هزار تومانی ارزش سبد سهام عدالت در حالی رخ داده که ارزش ۶۰ درصد قابل فروش سهام عدالت ۵۳۲ هزار تومانی به ۹ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان رسیده است.
با توجه به روند صعودی برخی نمادهای شاخصساز، پیشبینی میشود در هفته آینده ارزش ۶۰ درصد سبد سهام عدالت قابل فروش از مرز ۱۰ میلیون تومان عبور کند.
اوایل خرداد ماه امسال بود که آزادسازی سهام عدالت در بورس آغاز و امکان فروش آن مهیا شد. در آن زمان ارزش سهام عدالت یک میلیون تومانی معادل بیش از 16 میلیون تومان بود که با احتساب دلار 17 هزار تومانی 941 دلار ارزش داشت.
حال در اوایل شهریور ماه در حالی که ارزش سهام عدالت یک میلیون تومانی به 31 میلیون تومان افزایش یافته نرخ دلار هم به حوالی 28 هزار تومان نزدیک شده که میتوان تخمین زد ارزش دلاری سهام عدالت اکنون به 1107 دلار رسیده است. بدین ترتیب طی چهار ماه اخیر ارزش دلاری سهام عدالت 166 دلار (4.6 میلیون تومان با احتساب دلار 28 هزار تومانی) افزایش یافته است.
یکی از سیاستهای مهم اقتصادی دولت در نیمه اول سال جاری آزادسازی سهام عدالت 49 میلیون نفر است که در طی 150 روزی که از آزادسازی آن میگذرد فراز و نشیبهای بسیاری را برای سهامداران به همراه داشته است.
اما در طی حدود 50 روز گذشته با افت شاخص بازار سرمایه، یک گره دیگر در کار سهامداران و حتی کارگزاریها افتاده است، فروش سهام عدالت باید در بورس انجام شود و افت شاخص موجب شده که روند فروش نیز تا حد زیادی کند یا متوقف شود.
مشکل به فروش نرفتن سهام عدالت چیست؟
با اولین روزهای افت بازار سهام، برخی فعالان این بازار و کارشناسان علت افت را در فروشهای آبشاری سهام عدالت عنوان کردند که واکنش کارگزاریها را نیز به همراه داشت.
پس از این انتقادها، شرکت سپردهگذاری مرکزی در روز 28 مرداد ماه اعلام کرد که از این پس سهام عدالت به صورت بلوکی فروخته میشود.
در حال حاضر سهامداران منتظر فروش و دریافت پول درخواستهای فروش سهامشان هستند اما واریزی انجام نمیشود. مدیران کارگزاریها نیز میگویند روش بلوکی باعث شده که فروش سهام عدالت انجام نشود.
مدیر عامل کارگزاری فارابی(سامانه سعدی) در گفتگو با تجارتنیوز از فروش نرفتن بیش از 2500 میلیارد تومان سهام عدالت خبر داد و عنوان کرد: متاسفانه سازمان بورس و نهادهای نظارتی اجازه فروش سهام عدالت را به خاطر شرایط بازار نمیدهند.
در این خصوص مدیر معاملات کارگزاری بانک رفاه نیز گفت: خریداری برای سهام عدالت وجود ندارد و حدود یک ماه است که هیچ درخواست فروشی انجام نشده است.
روابط عمومی کارگزاری مفید نیز در این خصوص گفت: در حال حاضر کموبیش با سختیهایی مواجه هستیم چرا که پس از بلوکی شدن فروش سهام عدالت، این امر وابسته به مذاکره با حقوقیهایی شده است که عملا تمایل زیادی به خریددر شرایط فعلی بازار ندارد؛ لذا علیرغم تلاش مداوم در این مسیر دشواریها بیشتر شده است.
روند رو به رشد سهام عدالت نیز تا هفته منتهی به 10 مرداد ماه ادامه داشت و ارزش برگه سهام 532 هزار تومانی به 19 میلیون و 563 هزار تومان رسید، اما با افت شاخص بورس ارزش این سهام نیز پایین آمد.
این سهام در پایان هفته سوم شهریور ماه به کمترین سطح خود یعنی 15 میلیون تومان رسید، اگر چه در هفته چهارم(هفته منتهی به 28 شهریور ماه) دو میلیون تومان به ارزش آن افزوده شد اما در هفتهای که سپری شد حدود یک میلیون تومان از ارزش خود را از دست داد.
ارزش سبد سهام عدالت 532 هزار تومانی در پایان معاملات روز دوم مهر ماه به رقم 15 میلیون و 998 هزار تومان رسیده است که 60 درصد آن حدود 9 میلیون و 600 هزار تومان برآورد میشود.
با توجه به افت ارزش سهام و روند نزولی شاخص بورس، به نظر میرسد حقوقیها که تنها خریداران سهام عدالت هستند، منتظرند که این سهام را در قیمت پایینتری خریداری کنند.
از آنجایی که ارزش سهام نسبت به روز ثبت درخواست بسیاری از سهامداران افت کرده است، آیا این گروه از دارندگان سهام عدالت میتوانند درخواست خود را لغو یا اصلاح کنند؟
در این خصوص محمود حسنلو، مدیر فنی سهام عدالت به تجارتنیوز گفت: موضوع فراهم شدن امکان لغو یا اصلاح درخواست فروشی که انجام نشده را در جلسه بعدی کمیته فنی که هفته آینده برگزار میشود مطرح میکنیم که اگر موافقت کنند حدود دو هفته بعد اجرا میکنیم.
وزارت امور اقتصادی و دارایی در گزارشی، از آزادسازی سهام عدالت حدود ۴۹ میلیون نفر از مشمولان به دو روش مستقیم و غیرمستقیم خبر داد. براساس این گزارش حدود ۱۹ میلیون نفر روش مستقیم و ۳۰ میلیون نفر نیز روش غیرمستقیم را انتخاب کردهاند.
در روش مستقیم آزادسازی سهام عدالت و سهامداری، مالکیت و مدیریت سهام عدالت بدون هیچگونه واسطه به خود فرد سهامدار منتقل میشود. یعنی در این روش مستقیم مسئولیت مدیریت، حفظ و نگهداری از سهام بر عهده خود سهامدار است.
در روش غیرمستقیم نیز مدیریت سهام توسط شرکتهای سرمایهگذاری انجام میشود. با توجه به اینکه اکثر سهامداران، روش غیرمستقیم آزادسازی را انتخاب کردند، ورود شرکتهای استانی به بورس از اهمیت بالایی برخوردار است. شرکت سرمایهگذاری استانی خراسان جنوبی اولین شرکتی بود که وارد بورس شد و شرکتهای بعدی نیز به مرور وارد بورس خواهند شد.
همچنین در این گزارش با اشاره به واریز سود سهام عدالت برای بیش از ۴۱ میلیون نفر تصریح شده که طی سالهای ۱۳۸۵ تا ۱۳۹۵ معادل ۱۸.۵ درصد از ارزش کل واگذاریهای انجام شده مربوط به سهام عدالت بوده است. سود مالی سال ۹۷ شرکتهای سرمایهپذیر سهام عدالت مبلغی به ارزش ۴۷ هزار و ۳۵۳ میلیارد ریال بوده که به حساب ۴۱ میلیون نفر از مشمولان واریز شده است.
مقایسه سود واریزی شرکتهای موجود در پرتفوی سهام عدالت نیز حاکی از رشد ۱۶ درصدی در سال ۹۷ نسبت به سال ماقبل آن است. سود واریزی سال مالی ۹۷ که در مردادماه سال ۹۹ واریز شده است ۴۷ هزار میلیارد ریال بوده که نسبت به سود واریزی در مرداد ماه سال ۹۸ که ۴۰ هزار میلیارد ریال بوده ۱۶ درصد رشد داشته است.